Lekker makkelijk stoofperen bereiden

Lekker makkelijk stoofperen bereiden

Lekker makkelijk stoofperen bereiden

Culinaire creasoof Jeroen Fluijt is dol op stoofperen

Welk Kerst bijgerecht is makkelijk te bereiden?

Als bijgerecht bij wildgerechten serveer ik (Jeroen) thuis altijd Gieser Wildeman stoofperen. Mijn familie en vrienden zijn er dol op. Vroeger als we bij mijn oma gingen eten met Kerst, kregen we deze geserveerd bij de konijn, die ze dan traditioneel altijd bereidde. Toen mijn werkgever mij dan ook vroeg om de bijgerechten voor bij de Veluwse Wild Seizoensbox Menu te bedenken, kwam ik als eerste met stoofpeertjes op de proppen. Natuurlijk wilde ik ook in het kader van lokaal ondernemen de beste Nederlandse stoofpeer hiervoor gebruiken: de Gieser Wildeman. 

Welke peer gebruik je voor het bereiden van stoofperen?

De Gieser Wildeman is, zoals ik hierboven al zei, een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland het meest geteelde stoofperenras. Daarnaast wordt op bescheiden schaal het stoofperenras Saint Rémy geteeld. De Gieser Wildeman peer heeft een zeer zoete smaak. Deze stoofpeer kookt vuurrood en is zo zoet dat suiker toevoegen overbodig is. Een stoofpeer is kleiner en harder dan een gewone peer. De Gieser Wildeman is een kleine, korte stoofpeer met een naar de steel spits toelopende hals. De kleur is roestbruin op een groengele ondergrond.

Waarom is de Gieser Wildeman peer zo gezond?

Over de geschiedenis en afstamming van de peer in het algemeen is weinig bekend. Wilde peren komen nog altijd voor in delen van Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Aangenomen wordt dat de gekweekte rassen van een of meer van deze wilde soorten afstammen. Peren kunnen in twee categorieën worden verdeeld: handperen en stoofperen. De eerste handperen werden tegen het einde van de 16e eeuw geoogst in Frankrijk en Italië. Een peer zit boordevol vezels. Vezels zijn belangrijk voor de opname van voedingsstoffen en een gezonde spijsvertering. Ook bevat deze peer natuurlijke suikers. Die geven energie om je alert te houden en de dag goed te beginnen. De peer bevat ook veel fructose. Fructose wordt langzamer opgenomen en geeft daardoor ook langer energie. Daarnaast bevat de peer veel vocht. Vocht uit eten en drinken is belangrijk om het lichaam goed te laten functioneren.

Komt de Gieser Wildeman uit het buitenland?

Nee, de Gieser Wildeman is een stoofpeer uit Nederland die beschikbaar is van oktober tot en met februari. Wij kopen deze lokaal in bij onze fruittelers in de regio.