NIEUW: Het Limburgs Kloostervarken Seizoensbox Menu

NIEUW: Het Limburgs Kloostervarken Seizoensbox Menu

NIEUW: Het Limburgs Kloostervarken Seizoensbox Menu

Jelle vertelt over het bezoek aan Abdij Lilbosch te Echt.

“Treed binnen!" Een licht kalende vriendelijk lachende man van middelbare leeftijd, gehuld in habijt, verschijnt in de deuropening van Abdij Lilbosch te Echt, waarna Jeroen en ik ( culinaire creasofen van de seizoensboxen) de serene kloosterruimte tegemoet treden. Hier binnen is alles schoon en fris. Heel anders als de knodderige modderpoel waar we zojuist een kijkje hebben genomen. Op de landerijen rond deze abdij worden sinds 1999 Livar varkens gefokt door de Trappisten (monniken) in samenwerking met enkele Limburgse varkenshouders.  

Toewijding

We krijgen een kopje koffie aangeboden, waarna de monnik enthousiast begint te vertellen over het reilen en zeilen van de varkenshouderij hier. Hij legt uit dat 'de Abdij en Livar' steeds in goed overleg de juiste balans zoeken tussen respect voor dier en milieu, hoogwaardig varkensvlees met een unieke smaak, de menselijke maat en het economische rendement. "Het samenspel van scharrelen en wroeten in een weelde van ruimte en de unieke voeding met een melange van Limburgse granen maakt Livarvlees tot een bijzonder product. Qua smaak is het Livar Vlees sterk te onderscheiden van andere soorten varkensvlees”, vertelt de monnik trots. We mogen een stukje net bereid varkensvlees proeven en dat slaan we natuurlijk niet af. Mmmhhh…te lekker gewoon. De monnik neemt zelf niks. Vanwege geloofsovertuiging leven ze als armen onder elkaar en vlees is alleen voor de rijken op aarde bestemd. “Ze weten niet wat ze missen”, zeg ik lachend tegen mijn collega Jeroen als we na een uurtje van uitleg weer buiten het klooster staan en de auto instappen.

Thuis uiteten

Na een bezoek aan dit bedrijf wist ik het zeker. Dit Limburgse streekproduct in de vorm van een livar spaakham mocht niet ontbreken in de allereerste A-Z Seizoensbox. En zo geschiedde. Onze samenwerking met Livar is inmiddels een feit. Met deze box vol seizoensprodukten met als pareltje het Livar Spaakhammetje, tover je in een mum van tijd een diner op tafel van een hoogstaand culinaire niveau. Twijfel je nog? Niet doen, als slagerszoon weet ik waar Abraham de mosterd haalt en dat is in dit geval bij Livar in Echt.