Een zoen van het seizoen

Een zoen van het seizoen

Een zoen van het seizoen

Culinaire-creasoof Jeroen vertelt over zijn passie voor seizoensprodukten

Wat zijn seizoensprodukten eigenlijk?

Seizoensprodukten zijn produkten die in een bepaald seizoen in eigen land geteeld worden. De seizoenen brengen bepaalde weersomstandigheden met zich mee, waardoor bepaalde groenten, fruit, vlees én vis alleen in dat seizoen groeien/leven. Seizoensprodukten van eigen bodem, zijn het allerlekkerst. Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen. Daarbij is het minder belastend voor het milieu, omdat ze geen grote reis hoeven af te leggen. Gelukkig groeit, scharrelt, leeft en zwemt er in Nederland genoeg lekkers, waardoor het niet altijd van ver hoeft te komen.

Waarom zou je seizoensprodukten kopen?

Het eten van seizoensproducten heeft veel voordelen:

*Zo is het verser doordat ze uit eigen land komen en niet eerst nog een lange reis hoeven af te leggen. De etenswaren komen dus eerder bij ons op de zaak en dus ook bij jou, waardoor ze nog vol vitamines en mineralen zitten. En dat proef je! Door die minder lange reis, is het telen van eigen bodem minder milieubelastend, waardoor het kopen van seizoensprodukten  milieuvriendelijk is.

*Voor je portemonnee is het ook beter. De seizoensprodukten zijn voordeliger, omdat ze niet getransporteerd hoeven te worden, niet uit verwarmde kassen komen, er minder arbeidsuren voor nodig zijn en er voldoende voorraad is.

Welke seizoensprodukten vind je in welk seizoen?

Nu weet je waarom je beter kan kiezen voor seizoensprodukten, maar daarbij is het ook handig om te weten welke producten je in welk seizoen precies kan vinden. Elk seizoen neemt zijn eigen heerlijk etenswaren met zich mee. Hieronder de seizoenen kort op een rijtje:

Lente (maart, april, mei)

De dagen worden langer en de temperatuur wordt warmer. Meestal krijgen we ook steeds meer zin in iets fris op ons bord. Laat dat maar aan de lente over. Het witte goud (asperges) met livarham, kersen en rabarber zijn typische seizoensproduktenuit de lente. Helaas ligt het aspergeseizsoen al weer achter ons maar over, even tellen1,2,3,4....een kleine 8 maanden komen ze weer fris en fruitig het (zand) bed voor je uit.

Zomer (juni, juli, augustus)

Het rode goed staat ons in de zomerse temperaturen op te wachten. De aardbeien zijn op hun lekkerst, maar ook de frambozen, bramen en bosbessen zijn fris en zoet. Hiermee haal je hoe dan ook de zomer in huis. Proef het seizoen door een hapje te nemen van de A-Z aardbeien-lingot bijvoorbeeld. Een toetje van het seizoen dat je niet mag en kan missen. Onze mosselen van het seizoen zwemmen rechtstreeks vanuit de zee bij Yerseke jouw tuin in. Verser en smakelijker kun je het niet hebben toch!?

Herfst (september, oktober, november)

Ik maak in mijn privé-keuken eind augustus al plaats voor stoofpotten, soepen en ovenschotels. Heerlijk verwarmend op een druilerige dag. Pompoen is in de herfst toch wel het pronkstuk van het seizoen. In alle soorten en maten, in de herfst kan je ze vinden. Heb jij trouwens de pompoensoep uit onze seizoensbox al eens geprobeerd? Binnenkort is die weer verkrijgbaar!

Winter (december, januari, februari)

Wat dacht je van een heerlijke boerenkool of spruitjes stamppot met een lekker stukje vlees? In de winter vind je deze typische groente, zoals boerenkool, spruitjes en verschillende soorten kool, van eigen bodem. En van eigen bodem zijn ze het allerlekkerst. Komende Kerst weet ik ookal wat ik op tafel ga zeten: Een livar spaakham van A-Z. Dat wordt smullen. En jij...weet jij jouw kerstmenu al? Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen over na te denken toch!?