Hoe voorkom je voedselverspilling?

Hoe voorkom je voedselverspilling?

Hoe voorkom je voedselverspilling?

Culinaire creasoof én ondernemer Jelle werkt aan een duurzame wereld

Konfijten helpt tegen voedselverspilling

Om voedselverspilling op een duurzame manier tegen te gaan grijpt de huidige maatschappij tegenwoordig steeds vaker terug op een eeuwenoude conserveringstechniek: Konfijten. Dit woord is afkomstig uit de Franse keuken (confire betekent bewaren in het Frans). Hoe dit conserveringsproces in zijn werk gaat, vertel ik (Jelle) je hieronder:

Konfijten van groenten

Groente kan op twee manieren gekonfijt worden: in suiker (veelal bij fruit) of in een vetstof. De meest gebruikte vetstof voor het konfijten van groenten is olijfolie. De groenten moeten in de olie worden ondergedompeld, en dan op laag vuur gegaard worden tot ze volledig zacht zijn. Hierbij mag de temperatuur nooit hoger worden dan 90 ⁰C. Voor extra smaak aan gekonfijte groenten kun je knoflook en andere verse kruiden toevoegen aan de olijfolie. Wat wij uiteraard ook bij onze Amuse van geitenkaas met Tomaten Confit gedaan hebben uit het Veluwse Wild Seizoensbox Menu. Ook andere groentes zoals aubergines, courgettes, uien, artisjok, paprika’s en nog veel meer, kun je konfijten. Je kunt ze direct eten of in de olie bewaren voor een ander moment (maximale bewaartijd 3 maanden).

Duurzame  voedsel bereidingstechieken

Vroeger werd konfijten gebruikt om vooral het vlees mals en langer houdbaar te maken. Wanneer je een product konfijt, gaar je het in een ruime hoeveelheid vet totdat het uit elkaar valt. Doordat het laagje vet het product afsluit, kunnen er geen bacteriën meer in komen. Tegenwoordig konfijten we niet alleen vlees, maar ook vis, groente en aardappels. Door plantaardige olie te gebruiken in plaats van dierlijk vet, zijn er ook meer dan genoeg vegetarische opties om te konfijten. Wat dacht je van gekonfijte bloemkool- of broccoli? De Fransen zijn al jaren gek op konfijten en ook in onze keuken kun je deze duurzame bereidingstechniek steeds vaker terugvinden.

Konfijten zorgt voor extra smaak aan jouw thuisdiner

Maar konfijten is niet alleen goed om producten langer te bewaren, het zorgt ook voor een extra lekkere smaak. Want langzaam garen betekent ook dat de smaken de tijd krijgen om tot hun recht te komen. En dat is precies waarom konfijten steeds vaker weer gebruikt wordt als bereidingswijze in de keuken. Het is niet moeilijk, het kost alleen tijd. Omdat ik inmiddels uit ervaring weet dat je als kersverse ouder tijd tekort hebt, heb ik voor jou alvast een thuisdiner voorbereid. Geen oppas regelen, geen boodschappen doen, niet urenlang kokkerellen of opgeprikt aanzitten in een overdruk restaurant. Nee...met onze seizoensbox kun je lekker makkelijk thuis culinaire genieten. Jij hoeft alleen nog maar de puntjes op de i te zetten. Zien we elkaar snel?