Wat weet jij over mosselen?

Wat weet jij over mosselen?

Wat weet jij over mosselen?

Mosselfabels

* Mosselen bevatten veel cholesterol  

Fabel: de sausjes die je eet bij de mossels en de frieten doen de cholesterolwaardes stijgen.

* Mosselen eet je alleen in de maanden met een r

Fabel: vroeger bestond er nog geen gekoeld transport. De maanden mét een r waren maanden waarop de temperatuur gemiddeld niet zo hoog was. Perfect om mosselen te vervoeren. Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing. Dankzij handige koelsystemen kan je nu ook mosselen eten in maanden zónder r!

* Open mosselen moet je weggooien

Fabel: een open mossel is niet perse een slechte mossel. Mosselen koop je levend, soms doen ze dus ook hun schelp open. Om te testen of een mossel nog leeft, geef je een tikje op de schelp. Sluit de mossel zich, dan is ze nog perfect. Blijft ze open staan, dan is ze dood en gooi je ze beter weg. Ook beschadigde schelpen gooi je weg.

* Mosselen kun je niet bereiden op de barbecue

Fabel: onze culinaire creasofen Jelle en Jeroen zijn weer lekker creatief bezig geweest en komen met het Zeeuwse Mosselen Seizoensbox Menu, inderdaad... voor op de BARBECUE. Gewoon verkrijgbaar bij A-Z Barbecue Service. Door ze in de open lucht te bereiden geeft dit gerecht je het gevoel dat je mosselen rechtstreeks vanuit de zee op je bord zijn beland. Dat scheelt ook niet veel, want onze chef-koks werken uitsluitend met producten die verser dan vers zijn. Onze mosselen komen rechtstreeks vanuit de zee bij ons de keuken in, waarna er nog een lekker kruidig sausje aan wordt toegevoegd door onze chefkoks Robert en Dennis. Benieuwd? Bestel nú onze Zeeuws zwarte goud en geniet van de zilte mosselsmaak en waan je aan zee in je eigen achtertuin.

*Mosselen worden dikker als je ze in melk laat weken

Fabel: mosselen nemen uitsluitend zeewater op. Melk doet helemaal niks. Integendeel, melk wordt snel zuur en dan kun je alles weggooien. Zonde, geen melk dus.

*Oranje mosselen zijn vrouwtjes, witte mosselen zijn mannetjes

Fabel: de kleur heeft gewoon te maken met de genen van de mossel, net zoals er ook witte, bruine en gele mensen zijn. Beide kleuren smaken hetzelfde.

*Van te kort gekookte mosselen word je ziek

Fabel: je kunt een mossel niet te kort koken. Als de schelp open gaat, is de mossel gaar. Kook mosselen zeker niet te lang. Dan worden het net stuiterballen.