NIEUW: Aristocratico Valpolicella Ripasso DOC 2019

NIEUW: Aristocratico Valpolicella Ripasso DOC 2019

NIEUW: Aristocratico Valpolicella Ripasso DOC 2019

De culinaire-creasofen Jelle en Jeroen maken een diepe buiging voor onderstaande Noord-Italiaanse Ripasso kwaliteitswijn

Een rijke rode wijn past perfect bij wildgerechten

"You love it or you hate it. Wild. Voor de echte liefhebbers kan het wildseizoen niet vroeg genoeg beginnen en 'de haters'? Die moeten hun wildmaaltijd in de toekomst gaan nuttigen vergezeld door onze overheerlijke wildwijn, die de smaken van het wild enigszins afvlakken en waardoor ook de 'wildhaters' overstag gaan en van wild gaan houden. Daar ben ik 100 % van overtuigd", aldus culinaire-creasoof Jeroen Fluyt. Jeroen presenteert dan ook met veel trots: de Aristocratico Valpolicella Ripasso DOC 2019. Volgens hem en vele andere wijnkenners, een wijn die past bij elk wildgerecht. "Wild heeft van een nature een sterke smaak waar niet iedereen van houdt. Wild moet je leren eten en deze Ripasso met zijn volle wijnsmaak helpt hier een handje bij", aldus creasoof Jeroen. De afgelopen maanden zijn Jeroen en collega-creasoof Jelle druk in de weer geweest met het proeven van wijn en wild om tot een juiste combinatie te komen. Gelukkig heeft Marcel Swaghoven van de WineCompanions te Venlo het duo goed geadviseerd en kan A-Z nu een wild wijn presenteren met een brede smaak (door het dubbel zoveel gebruik van druiven als bij de normale wijnsoorten).

Sommelier aan het woord

"Wild heeft van een nature een sterke smaak en dat verdient een volle wijnsmaak. Deze Ripasso past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees. Denk aan een stoofpotje, hertenbiefstuk of pasta met een romige tomatensaus, winterse hoofdgerechten en medium gerijpte kaas. De meest veelzijdige wijnsoort op de menukaart”, aldus somellier Marcel Swaghoven. Uiteraard wilden Jelle en Jeroen ook weten hoe deze wijn tot stand komt en daarom lieten ze zich uitgebreid informeren door Marcel en deze kwam met onderstaand verhaal:

“De Aristocratico Valpolicella Ripasso DOC 2019 is een diep robijnrode wijn met een rijke neus aan aardbeien, kers en rijpe bessen. Deze Ripasso wordt opnieuw gefermenteerd (gistingsproces) met de Amarone most. Voor amarone wijnen worden de druiven corvina, rondinella en soms molinara druiven gebruikt. De druiven worden handmatig geoogst en alleen echte rijpe druiven worden geplukt. De oogst vindt meestal plaats in de eerste 2 weken van oktober. Most is in de wijnmakerij de naam voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven of andere vruchten. Bij de wijnbereiding doorloopt het perssap verschillende stadia: sap, most en ten slotte wijn. Op de schil van druiven zitten gistcellen. Als druiven worden geperst dan treedt spontane gisting op. De Ripasso staat ook wel bekend als de baby-variant van Amarone. De reden hiervan is dat Ripasso is gebaseerd op hetzelfde druivenras, dat wordt gebruikt in de productie Amarone. Het verschil is echter dat de druiven bij de productie van een Ripasso wijn niet volledig worden ingedroogd. In het productieproces wordt de wijn tijdens een tweede fermentatie in contact gebracht met de – inmiddels zacht geperste – resten van de druiven die voor de Amarone zijn gebruikt.”

De Aristocratico Valpolicella Ripasso DOC 2019 verdient respect

Creasoof Jelle: “Dat er zoveel (hard) intensief werk gedaan moet worden voordat je zo een lekker glas Ripasso op tafel kunt zetten, maakt deze wijn voor mij écht speciaal. Met respect open ik deze speciale fles wijn om er daarna met hart en ziel van te gaan genieten. De Aristocratico Valpolicella Ripasso DOC 2019 heeft tonen van rijp rood fruit. Het heeft daarnaast een kruidige, volle smaak. Verder heeft deze wijn een fluwelige textuur en een lange afdronk. Het is écht mijn FAVORIET! Ga je mee genieten? Je vindt deze wijn én meer in onze Veluwse Wild Seizoensbox Menu. Tot snel! (verkrijgbaar vanaf 18 oktober 2023)